Een ándere veranderstrategie
Lees dit korte blog om in één keer te begrijpen waar dialogisch veranderen over gaat, hoe je het doet en wat het oplevert.
Dialogisch veranderen is een specifieke stijl voor het begeleiden van (complexe) verandering in teams en organisaties. De inzet is dat alle betrokkenen zo veel mogelijk tot hun recht komen én vanuit een positieve focus snel toewerken naar concrete uitkomsten en duurzame resultaten. Eigenaarschap, openheid naar elkaar én actiegerichtheid zijn sleutelwoorden.
Waarin is Dialogisch veranderen anders dan gebruikelijk?
Dialogisch veranderen wijkt af van de gebruikelijke manieren van werken bij organisatieontwikkeling. In de gebruikelijke manieren ligt er vaak veel nadruk op de diagnose van het probleem. Die diagnose wordt dan in de regel gedaan door een (externe) adviseur die vervolgens adviseert wat er moet gebeuren.
Bij Dialogisch veranderen staat de dialoog centraal. Er wordt een setting gecreëerd waarin de mensen die ermee te maken hebben zelf nieuwe oplossingen bedenken voor hun vraagstuk. Begeleiders in deze processen zijn dan ook vooral dialoogbegeleiders.
Hoe dan? De waarderende benadering bij organisatieontwikkeling
Bij Dialogisch veranderen wordt de groep vaak expliciet uitgenodigd tot een ‘waarderende’ of krachtgerichte focus. De kerngedachte is dat het goede, of het gewenste, (in de kiem) al aanwezig is en de groep onderzoekt die kwaliteiten en hoe daar meer van verkregen kan worden. Met deze waarderende benadering wijkt Dialogisch veranderen af van wat vaak gebeurt: namelijk werken vanuit een focus op het herstellen en vermijden van fouten, problemen en risico’s.
Wat levert het op? De generatieve dialoog als katalysator van verandering
Het doel van de dialogisch veranderen is om een onderzoekende dialoog te laten ontstaan waarin de deelnemers met nieuwe ogen leren kijken naar hun vraagstuk, de andere betrokkenen en de eigen rol. Zo kunnen ‘generatieve’ dialogen ontstaan. Dit zijn dialogen waarin iets gegenereerd wordt dat er eerder nog niet was, zoals bijvoorbeeld nieuw handelingsperspectief, (zelf)vertrouwen, energie, betrokkenheid, draagvlak en zin in actie.
Kortom, Dialogisch veranderen is een veranderstrategie waarmee je groepen helpt om zelf hun vraagstuk te onderzoeken en tot nieuwe oplossingen te komen.
Zelf leren Dialogisch veranderen?
Wil je het dialogisch veranderen ook zelf eigen maken of wil je een volgende stap zetten met je eigen team? Kijk dan eens naar het aanbod van trainingen of neem contact op voor maatwerk advies of begeleiding van jouw sessie of verandertraject.